Jana Anguelova
Senior Operator Verpakken
Productie in ontwikkeling
Wij gebruiken niet alleen onze handen, juist ook ons hoofd
Jana is senior operator afdeling verpakken. Zij kwam eenentwintig jaar geleden vanuit Bulgarije naar Nederland en werkt alweer tien jaar bij TIO. Zij wil het beeld dat mensen hebben van productie veranderen. Het is echt geen standaard werk, je moet je kop erbij houden en jezelf continu ontwikkelen en verdiepen in machines, processen en kwaliteit. Geen dag is hetzelfde en daarnaast is het gewoon ontzettend gezellig hier.
Elke dag is anders met een gevarieerd team en werk
In Bulgarije studeerde ik voor lerares Frans. Doordat de werkloosheid toentertijd erg hoog was, rolde ik enkele jaren later de productie in. In 2000 zijn we als gezin naar Nederland verhuisd en hier kon ik meteen aan de slag in de productie.
Via een uitzendbureau kwam ik bij TIO terecht. Ik kreeg een rondleiding op verpakken en de maandag erna kon ik aan de slag. Ik vind het complete plaatje leuk. Het is elke dag verpakken en toch elke dag anders. Er is zoveel variatie in producten, verpakkingen, processen, werkwijzen, problemen en uitdagingen. Het zijn veel puzzels waardoor het nooit saai is.
Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het dagelijkse aansturen van de afdeling. Het is een diverse groep van verschillende leeftijden, nationaliteiten en opleidingsniveaus. Juist door deze diversiteit gaat het lekker samen. We werken en lachen hard. En wat ik fijn vind is dat we alles tegen elkaar kunnen zeggen. Als iemand ergens mee zit en bot of lelijk uit de hoek komt, zeggen we vervolgens sorry en praten erover. Miscommunicatie ontstaat in elke relatie. Het gaat erom dat je je verdiept in wat de ander bedoelt en dat je het samen oplost.
Een ontspannen sfeer zorgt voor minder fouten
Ik wil het beeld ontwrichten dat productiewerk zwaar lichamelijk werk is voor laagopgeleide mensen. Dat is echt onzin. Productie ontwikkelt zich in rap tempo en de machines worden steeds geavanceerder. We willen efficiënter werken, hogere volumes draaien en voldoen aan de strenge kwaliteitseisen. Daar zijn slimme machines voor nodig en dus ook slimme mensen. We gebruiken niet alleen onze handen, juist ook ons koppie. Vooral belangrijk in farmaceutisch werk, want voor onze patiënten mogen wij geen fouten maken. Hun veiligheid staat voorop in alles.
Daarom streef ik ernaar om als team zoveel mogelijk stressvrij te werken. Er gaat heus wel eens iets mis op de werkvloer, we zijn nu eenmaal mensen. Niemand doet dat expres. Ik wil een veilig gevoel creëren waarin mensen rustig blijven, zich afvragen hoe erg het is en vervolgens bedenken hoe ze het op kunnen lossen. Ik geloof erin dat je vanuit een ontspannen sfeer en vanuit de mindset dat fouten maken mag, er minder fouten gemaakt worden.
Meer verantwoordelijkheid en ontwikkeling bij de mensen
Als ik productie vergelijk met tien jaar geleden, ligt de verantwoordelijkheid nu meer bij de mensen. We denken mee en kunnen meer invloed uitoefenen op de organisatie. Dat zorgt ervoor dat de mensen meer durven, meer leren en zich meer ontwikkelen. Zo kan ik iedereen breder inzetten en mensen laten rouleren voor meer efficiëntie en variatie in hun werk. Ik kijk daarbij altijd naar hun wensen en kwaliteiten. Ongeacht het niveau, iedereen mag aangeven of en wat hij wil ontwikkelen. TIO geeft ons daar de ruimte voor.
Ik vind de directe verbinding tussen productie en de quality afdeling, die ontstaan is door het introduceren van QIP (Quality In Plant), een goede ontwikkeling. Hierdoor kan snel ingegrepen worden tijdens de productie als het nodig is en worden vrij snel de juiste beslissingen genomen en acties ondernomen.
Bewustzijn creëren om dingen anders of beter te doen
Ik ben trots op hoe ver ik gekomen ben en vooral op de kennis die ik onderweg verzameld heb. Zoals het behalen van de gouden diploma farmaceutisch technicus. De theoretische kennis pas ik dagelijks toe in de praktijk.
Ook vond ik het gaaf om vanuit de productie deel te nemen aan het serialisatie project. Vooral het gedeelte met ontwerpen van de print lay-outs en aanmaken van de formaten (allemaal softwarematig) voor het GTS systeem, vond ik leuk. Je moet erg nauwkeurig werken, een puntje teveel of te weinig maakt letterlijk het verschil tussen wel of niet werken van een formaat.
Het was niet mijn doel, maar door mijn nieuwsgierigheid kwam ik steeds verder. Ik verdiepte me in machines en bleek technisch te zijn. Ik vraag altijd door: hoe werkt dit, waarom doen we dat zo? Vanuit de waaromvraag probeer ik mensen te laten nadenken hoe dingen nu werken. Zo kan ik bewustzijn creëren om dingen anders of beter te doen.
Als ik iets doe, doe ik het tenminste voor 100%
Ik werk fulltime dus ik ben net zoveel op werk als thuis. Daarom vind ik het belangrijk dat ik op mijn plek zit. Ik kan me niet voorstellen dat ik iets anders ga doen dan de farmacie. Ik maak iets dat mensen echt beter maakt. Dat, en het tastbare resultaat van mijn werk, geeft een goed gevoel als ik aan het einde van de dag naar huis ga. Dit maakt het ook makkelijk om mij dag in dag uit voor 100% in te zetten.